Poprzedni temat «» Następny temat
Rezerwa chodu, amplituda a przeglad
Autor Wiadomość
rawracer
Kulis

#1  Wysłany: 2025-05-01, 18:06   Rezerwa chodu, amplituda a przeglad

Dzień dobry 🙂

Nurtuje mnie taka zależność i pytanie .

Czy po amplitudzie i rezerwie chodu ,która chyba też zależna jest od oporów mechanizmu ,w tym smarowania można podjąć decyzję o serwisie ?

Mam dwa zegarki bez znanej mi historii serwisowej.

Amplituda mierzona aplikacją (więc na dwa razy) około 200-220 ,rezerwowa chodu w jednym o 15s dluzsza od podanej dla tego mechanizmu,w drugim mechanizmie 45min więcej .

Zastanawiam się czy sama amplitudą się przejmować i oddawać zegarki na serwis ,czy jest może jeszcze jakieś inne kryterium ?

Szymon
Klon Starszego Ryżowego
PPD

#2  Wysłany: 2025-05-02, 12:25   

Generalnie można i jak odbiegają od parametrów, które mechanizm powinien mieć, to wtedy serwis jest wskazany bo po prostu nie dziala on w pelni prawidłowo.

[quote="rawracer"]rezerwowa chodu w jednym o 15s dluzsza od podanej dla tego mechanizmu,w drugim mechanizmie 45min więcej .[/quote]
Z kolei tego zdania nie rozumiem za bardzo... jak ty mierzysz rezerwę z dokladnością do 15s lub 45min? Na pewno o rezerwę Ci chodzi?

rawracer
Kulis

#3  Wysłany: 2025-05-02, 21:13   

Rezerwę chodu ,jak mierze .
Nakręciłem zegarek w pełni o godzinie równo 20 i patrzyłem odpowiednio po 24-36-48 h czy wciąż pracuje i podałem czas jaki wskazywał po zatrzymaniu .

Chyba o to chodzi ....

Skupiam się bardzo na amplitudzie a nie wiem czy prawidłowo...
Byłem dziś u zegarmistrza wyregulował na zero odchyłkę dobowa a po 12h już mam +18s ,więc słabo .
A szeroko bardzo szedł na wykresie ,więc coś nie tak z wychwytem chyba ...

Svedos
Dobry Mod

#4  Wysłany: 2025-05-06, 14:44   

I rezerwa chodu i amplituda i dokładność chodu maja wpływ na kondycje zegarka. Z tym że najważniejszym parametrem w prawidłowo wyregulowanym mechanizmie jest amplituda, to ona wskazuje nam czy zegarek wymaga serwisu czy nie. Z tym że nie jest to jedyny parametr który nam o tym mówi, ważny jest też czas użytkowania zegarka i nie ma tu znaczenia czy był noszony czy leżał w szufladzie. Większość producentów mechanizmów zaleca aby serwis był wykonany po około 5 letnim okresie użytkowania zegarka, można zatem zadać pytanie dlaczego? Ano dlatego że obecnie stosowane w zegarmistrzostwie środki smarne zachowują swoje właściwości przez około 5 lat, po tym okresie wraz z mikro opiłkami jakie powstają w wyniku tarcia zamieniają się w swego rodzaju pastę ścierną przyspieszając tylko zużycie współpracujących elementów. Co do amplitudy to większość producentów mechanizmów ściśle określa parametry pracy swoich mechanizmów podając miedzy innym zakres amplitudy jaki można uznać za prawidłowy. Doświadczony zegarmistrz na podstawie tych parametrów jest w stanie określić kondycję zegarka i zdecydować czy serwis jest wymagany czy nie z uwzględniem czasu ekspoloatcji zegarka. Bardzo często mechanizmy który wymagają serwisu mieszczą się w fabrycznych parametrach pracy. Dużo o kondycji mówi też wykres jego pracy na wszelkiej maści urzadzeniach typy timgrapher, wibrogra itp.

Svedos
Dobry Mod

#5  Wysłany: 2025-05-06, 14:50   

[quote="rawracer"]Rezerwę chodu ,jak mierze .
Nakręciłem zegarek w pełni o godzinie równo 20 i patrzyłem odpowiednio po 24-36-48 h czy wciąż pracuje i podałem czas jaki wskazywał po zatrzymaniu .

Chyba o to chodzi ....

Skupiam się bardzo na amplitudzie a nie wiem czy prawidłowo...
Byłem dziś u zegarmistrza wyregulował na zero odchyłkę dobowa a po 12h już mam +18s ,więc słabo .
A szeroko bardzo szedł na wykresie ,więc coś nie tak z wychwytem chyba ...[/quote]

Ustawiania dokładności chodu wykonuje się zawsze przy pełnym naciągu sprężyny po około 15 minutach od pełnego nakręcenia, wtedy to mechanizm jest już ustabilizowany. Pomiary w miedzy czasie będą zawsze się różniły od tego pierwotnego bo sprężyna się odwija a w czasie tego procesu jej działanie inaczej wpływa na dokładność chodu, do tego ważne jest żeby np, mechanizm był odmagnesowany, bo w dzisiejszych czasach namagnesować bardzo łatwo a to ma istotny wpływ na prawidłową pracę mechanizmu.

Odpowiedz do tematu