W 1961 roku, miało miejsce wydarzenie o znaczeniu światowym, stało się ono częścią historii ludzkości - lot Jurija Gagarina – W ZSRR owocowało to pojawieniem się kilku modeli zegarków z "przestrzenią kosmiczną" jako brandem , były to między innymi: w 1962 roku - "Orbita" i 1963 - Kosmos 2416. Orbita (kaliber 2415) bez kalendarza, drugi z kalendarzem - Kosmos (kaliber2416), zegarki produkowano w następujących latach Orbia kaliber 2415 29 kamieni 1962-1971 ,Kosmos kaliber 2416 29 kamieni, 1963-1972
Prezentuję szanownym kumotrom zegarek ORBITA który produkowała Pierwsza Moskiewska Fabryka zegarków , zegarek ma kopertę wykonaną całkowicie ze stali nierdzewnej o średnicy 34,5 mm, co w zegarkach produkcji radzieckiej było ogromną rzadkością, wysokość ze szkiełkiem 10mm, rozstaw uszu 18, Tarcza srebrzysto szara z efektem słoneczka opisana cyrylicą ORBITA 29 kamieni, na dole tarczy I Moskiewska Fabryka Zegarków im. Kirowa i wyprodukowano w ZSRR, indeksy frezowane złocone dodatkowo indeksy na 10, 2 i 6 dzielą tarczę na trzy części, wszystkie wskazówki złocone.
Zapożyczona z netgrafik fotka z najprawdopodobniej odnawianą tarczą

Mój egzemplarz

Tylko tyle informacji udało mi się odszukać na temat tego zegarka, wynika z nich iż jest tak samo rzadko spotykany jak prezentowany już na forum Kosmos Karola czy Zbyszke.
W ramach SPA udało mi się w miarę przyzwoicie wyczyścić i wypolerować kopertę, tarcza ma liczne wżery ale nie bedel jej poddawał renowacji.
Poniżej prezentuję kilka fotek przed i po kuracji.
Przed

Po

Na fotkach widoczne odciski palców ( zapomniałem przetrzeć) i nieprawidłowo osadzona koronka, już poprawiłem.