Pies czy kot?: pies Pomógł: 317 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 28712 Skąd: ...
#1 Wysłany: 2010-03-19, 19:46 Prośba dot. lupki nad datownikiem
Panowie,
czy ktoś ma pomysł, jak z DROGIEGO zegarka ( specjalnie podkreślam "drogiego", by uniknąć pomysłów na destrukcję zegarka ) można usunąć samodzielnie lupkę znad datownika. Serwis autoryzowany odmówił wykonania takiej usługi, nie negując możliwości jej wykonania. Zegarek jeszcze nie jest kupiony - jeśli lupki nie da się wywalić ( nienawidzę lupek ) to go po prostu nie kupię. Na kizi był kiedys jakiś wątek z usuwaniem lupki z Rolexa palnikiem ( chyba zakończony sukcesem ), ale nie znalazłem.
Operacja jest w teorii prosta.
Podgrzewasz lupkę, po czym ścinasz ją ostrzem - skalpelem, nożykiem do tapet itp. CZasami trzeba usunąć resztkę kleju.
Nie wiem za to czy odważyłbym się w nowym zegarku z gwarancją...
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#3 Wysłany: 2010-03-19, 20:06
Palnikiem podgrzewasz az lekko zmieknie a potem nozem tylko ostrym albo nozykiem do tapet - nie pod katem bo zarysujesz szklo , czasami pozostaje wklesle miejsce ale tylko gdy lupka jest od srodka . Rolexwa lupka jest na zawnatrz.
Edyt
Alamo byles pierwszy
Pies czy kot?: pies Pomógł: 317 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 28712 Skąd: ...
#5 Wysłany: 2010-03-19, 20:16
Dobra, a jak podgrzać lupkę palnikiem nie paląc przy tym bezela, który jest lakierowany i ma naniesione indeksy Szkło oczywiście szafir.
Cytat:
Tomek, kupujesz Rolexa ?
Odprawę dostałem, za tydzień będzie na koncie nieprzyzwoita kupa szmalu Trza się pocieszać, bo nie jest lekko. Taką terapię zapisał mi mój przyjaciel psycholog. Bardzo go za to lubię.
Ostatnio zmieniony przez Tomek 2010-03-19, 20:19, w całości zmieniany 2 razy
#7 Wysłany: 2010-03-19, 20:21
Jest wiele zegarków z lupką. Np Invicta , Alfa , a na poważnie to ich jest sporo - Epos, RT, Grovana, Rolex też, Davosa ma też model z lupką i sporo, sporo innych.
EDYTKA : No i oczywiście różnie możemy pojmować pojęcie "drogi". Przy zasiłku dla bezrobotnych wynoszącym 600zł Parnis nie należy do tanich zegarków
Ostatnio zmieniony przez Tomek 2010-03-19, 20:26, w całości zmieniany 2 razy
Podgrzewanie to akurat łatwe. Najlepsza jest zapalniczka taka gadżeciarska, bo nie podejrzewam żebyć miał lutlampę na stanie ? Musisz tylko osłonić bezel jakimś czymś niepalnym - podkładka ceramiczna pod garnek np. Teoretycznie ceramicznemu bezelowi nie ma prawa się nic stać, on powinien być utwardzany w temperaturze kilkakrotnie wyższej niż to co w domu jesteś w stanie osiągnąć ...
#13 Wysłany: 2010-03-19, 20:50
feleksc napisał/a:
najlepiej jak Ciebie stać:
kup rolka bez lupki i sprawa załatwiona
Powtórzę się : " No i oczywiście różnie możemy pojmować pojęcie "drogi". Przy zasiłku dla bezrobotnych wynoszącym 600zł Parnis nie należy do tanich zegarków "
To jest terapia zalecona przez psychologa na poprawę nastroju
Przykładowe zdjątko :
i taką lupkę trzeba zutylizować przy pomocy zapalniczki i skalpelka
Ostatnio zmieniony przez Tomek 2010-03-19, 22:42, w całości zmieniany 1 raz