No dobra, przez jakiś czas byłem mało zegarkowy, zobaczyłem teraz te fotki, zajrzałem na stronę Tandorio i szczęka mi opadła.
To zbyt piękne, żeby było prawdziwe.
Mam pytania. Dużo pytań.
Przede wszystkim jak kupujecie te zegarki, przez stronę Tandorio, na Ali czy jeszcze jakoś inaczej?
I po drugie: raczej Seiko czy może raczej chińska ETA w środku? (nie znam obecnych standardów jakości chińskich klonów ETA/Sellita)
Ofesta na stronie jest zdumiewająca, a od dawna nie kupiłem sobie nic nowego, więc...
Pies czy kot?: pies Pomógł: 76 razy Wiek: 65 Dołączył: 03 Paź 2013 Posty: 19294 Skąd: TST
#358 Wysłany: 2025-06-14, 09:55
Szukamy gdzie najtaniej no i werk Seiko wewnątrz to jednak gwarancja dłuższego, bezstresowego użytkowania. Tylko warto je zanieść do uhrmajstra żeby kapnął gdzie trzeba bo bo oni tych podstawowych wersji wcale nie smarują. Nie to, że one i bez tego nie popracują długo ale jeśli chcesz zostawić dla siebie na lata... Sellita także ma dobre opinie i najlepsi korzystają z tych mechanizmów bo ETA sprzedaje werki komu chce
Chińskie werki też nie są złe ale to już fachowcy niech się wypowiedzą bo od strony technicznej jestem zielony.
Kupuję jak mi się podoba i tyle, jeszcze mnie żaden nie zawiódł.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 3 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lut 2016 Posty: 7006 Skąd: 3City
#359 Wysłany: 2025-06-14, 22:24
Ja też biorę z Ali, gdzie najtaniej. Fakt, trzeba od razu serwisować, bo suche są. PT5000 to bardzo dobry mechanizm (klon cioci eci), ale też trzeba zaglądać do środka i kapnąć oliwy
_________________ Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem.
Pomógł: 24 razy Dołączył: 06 Maj 2012 Posty: 2869 Skąd: Poznań
#360 Wysłany: Wczoraj 9:34
[quote="Woytec"]Szukamy gdzie najtaniej no i werk Seiko wewnątrz to jednak gwarancja dłuższego, bezstresowego użytkowania. Tylko warto je zanieść do uhrmajstra żeby kapnął gdzie trzeba bo bo oni tych podstawowych wersji wcale nie smarują. Nie to, że one i bez tego nie popracują długo ale jeśli chcesz zostawić dla siebie na lata... Sellita także ma dobre opinie i najlepsi korzystają z tych mechanizmów bo ETA sprzedaje werki komu chce
Chińskie werki też nie są złe ale to już fachowcy niech się wypowiedzą bo od strony technicznej jestem zielony.
Kupuję jak mi się podoba i tyle, jeszcze mnie żaden nie zawiódł.[/quote]
Trochę poczytałem i okazuje się, że:
- Seiko NH35/NH38 są najprawdopodobniej nadal produkowane we fabryce Seiko w Malezji i zwykle są fabrycznie oliwione i wstępnie ustawiane
- z chińskimi klonami ETA 2824/Sellita 200, czyli różnymi wariantami Seagull 21xx jest nadal loteria: trudno określić, z którego dokładnie garażu to wyjechało, a poza tym często nie są fabrycznie oliwione, więc reszta zależy od producenta zegarka, który może po prostu wsadzić do koperty to co dostał; jeśli (jeśli!) są właściwie serwisowane, to nie powinno być problemów
Ogólnie: lata mijają, a tu się nic nie zmieniło.
pozdrawiam
Narfas
Edit: istnieją chińskie klony NH35, zwykle nie opisane w żaden sposób
Ostatnio zmieniony przez Narfas Wczoraj 10:06, w całości zmieniany 1 raz