Pomógł: 8 razy Wiek: 63 Dołączył: 07 Wrz 2017 Posty: 1150 Skąd: trzecia planeta
#1606 Wysłany: 2018-04-25, 11:01
mw75 napisał/a:
diver, napisy i krecha leżą na jednej płaszczyźnie, to nie będzie błąd paralaksy.
mw75 no ale na suwmiarce też jest wszystko w jednej płaszczyźnie, a błąd zależy od kąta patrzenia i małej rozdzielczości- chyba dlatego wymyślili suwmiarki do 0,02, mikrometr eliminuje ten błąd, tak mi się wydaje ( piszę w stylu angielskim) oczywiście możesz mieć rację
dlatego napisałem poczekam
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2012 Posty: 6031 Skąd: PL
#1607 Wysłany: 2018-04-25, 11:25
Na suwmiarce grubość noniusza, nawet minimalna ma wpływ. Dlatego zawsze zaleca się patrzeć pod kątem prostym.
Najciekawsze jest to, że właśnie jestem w laboratorium i mam suwmiarkę w łapie.
W temacie paralaksy, mam fajne manometry, na tarczy, obok podziałki jest zamontowane lustro. Odczyt jest poprawny wtedy gdy nie widzisz odbicia wskazówki.
#1608 Wysłany: 2018-04-25, 11:38
mw75 napisał/a:
Na suwmiarce grubość noniusza, nawet minimalna ma wpływ. Dlatego zawsze zaleca się patrzeć pod kątem prostym.
Najciekawsze jest to, że właśnie jestem w laboratorium i mam suwmiarkę w łapie.
W temacie paralaksy, mam fajne manometry, na tarczy, obok podziałki jest zamontowane lustro. Odczyt jest poprawny wtedy gdy nie widzisz odbicia wskazówki.
Obrazek
widzisz problem został opisany, zalecono co zalecono, długo pracowałem z suwmiarkami i mikrometrami, wiem iż te lusterka wprowadzono właśnie z powodu występowania problemu,
jak chcesz to możemy na PW sobie podyskutować bo tutaj Pola Raksa byłaby atrakcyjniejsza jak mniemam
#1610 Wysłany: 2018-04-25, 12:13
Eeee, dlaczego, toż błąd paralaksy to ciekawa sprawa . I występuje w wielu dziedzinach życia. A sama pani Pola już dziś, no wiecie...
Na piłce nożnej każdy się zna, najlepiej ofkors, a mało kto wie, że sędzia liniowy jest bardzo często narażony na występowanie tego błędu przy ocenie pozycji spalonej . Wtedy, gdy źle się ustawi względem ostatniego obrońcy...
#1611 Wysłany: 2018-04-25, 12:23
mw75 napisał/a:
Eeee, dlaczego, toż błąd paralaksy to ciekawa sprawa . I występuje w wielu dziedzinach życia. A sama pani Pola już dziś, no wiecie...
Na piłce nożnej każdy się zna, najlepiej ofkors, a mało kto wie, że sędzia liniowy jest bardzo często narażony na występowanie tego błędu przy ocenie pozycji spalonej . Wtedy, gdy źle się ustawi względem ostatniego obrońcy...
#1612 Wysłany: 2018-04-25, 13:21
No, raczej nie . Piłkarze (obrońca i atakujący) w przypadku spalonego też nie leżą na jednej płaszczyźnie prostopadłej do kierunku wzroku sędziego.
Linia pomiaru musi znajdować się pomiędzy sędzią a ostatnim obrońcą i musi być prostopadła do linii bocznej.
Poniżej przykład możliwej złej oceny, wynikającej ze złej lokalizacji oka obserwatora. Dla źle ustawionego sędziego, obaj zawodnicy są na jednej linii - co ciekawe są sędziwie, którzy nawet w takiej sytuacji sie nie mylą.
Wracając do tematu.
Na tarczy, napisy i linie krzyża są namalowane na tej samej płaszczyźnie. Dlatego imo ewentualną paralaksę wynikającą z grubouści warstwy farby można pominąć. Przesunięcie napisów pod logo widać po tym, iż linia przechodzi inaczej (czytaj: w innym miejscu) przez litery napisów.
Też chciałbym zobaczyć porządne zdjęcia owej tarczy. Powtórzę się, wiem, że się czepiam .
_________________ Antisocial and faceless...
Ostatnio zmieniony przez mw75 2018-04-25, 13:25, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 19 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 6105 Skąd: W.
#1614 Wysłany: 2018-04-26, 14:27
mw75 napisał/a:
...
Poniżej przykład możliwej złej oceny, wynikającej ze złej lokalizacji oka obserwatora. Dla źle ustawionego sędziego, obaj zawodnicy są na jednej linii - co ciekawe są sędziwie, którzy nawet w takiej sytuacji sie nie mylą. ...
Ocena sędziego bocznego jest prawidłowa.
Nie patrzy on na tułów, wychylenie głowy czy rąk obrońcy i napastnika.
Wyznacznikiem spalonego jest pięta obrońcy, który jest najbliżej własnej bramki.
_________________ The future will start tomorrow, not today.
#1615 Wysłany: 2018-04-26, 15:12
Słowo klucz: możliwa.
Pamiętasz ten mecz? 😀
Ja nie, ale w artykule na weszlo podano,że sędzia pomimo wadliwej pozycji zasygnalizował spalonego i bramka w tej sytuacji nie została uznana.
Chodziło mi tylko o przedstawnienie zasady tego bardzo ciekawego błędu.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Maj 2016 Posty: 1901 Skąd: Angelenos
#1616 Wysłany: 2018-04-26, 20:36
>>>
W przedmiotowym temacie niespodziewanie i nie ukrywam, że ku mojemu pewnemu zaskoczeniu pojawił się wątek piłkarski...
Wracając do meritum, to jednak proponuję poczekać na efekt końcowy rewitalizacji omawianego Atlantica Worldmastera...
Cyferblat rzeczonego czasomierza znajduje się obecnie w rękach Znamienitego Zegarmistrza, a więc chwilowo nie mam możliwości wykonania lepszej jakości zdjęcia...
Mam wielką nadzieję, że po długim weekendzie majowym będę mógł zaprezentować zegarek w przysłowiowo (sic!) pełnej krasie...
<<<
_________________ I've seen things you people wouldn't believe...