Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#1 Wysłany: 2009-10-06, 10:24 Solvil et Titus Geneve
Kolejny staruszek z mojej kolekcji, zegarek nieistniejącej już dzisiaj manufaktury Solvil et Titus Geneve, , model TITUS oznaczony na tarczy 17 RUBIS – NON MAGNETIC MOD 2000, na kopercie pomiędzy uszmi wybite MOD 5083. Tarcza pięknie giloszowana kremowa indeksy na tarczy i wskazówki i logo producenta w kolorze miedzi. Koperta bardzo cienka, całość ze szkiełkiem to 8 mm, średnica 35 mm. Napęd stanowi mechanizm na 17 rubinowych kamieniach, mechanizm sygnowany Titus Watch Co ( dwie czarne plamy na werku , to efekt smarowania jakimś środkiem smarnym, przy najbliższym serwisie zostanie usunięty)Werk to najprawdopodobniej Alpina 605 (ETA 1093), całość pochodzi z lat 50 – tych.
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#6 Wysłany: 2009-10-06, 11:54
Kupiłem go wstanie opłakanym, ale wymontowanie werku, mycie koperty, polerowanie szkiełka i dekla , delikatne mycie tarczy bez zdejmowania wskazówek (werku też nie ruszałem) i proszę jaki efekt. Kopertę wypadałoby pochromować jest gdzie nie gdzie poprzecierana, ale na razie zostawiam taką jaka jest ..a mam go od jakichś dwóch lat
Jak go zobaczyłem pierwszy raz na jakiejś focie to myślałem, że po prostu się zapakuję w pociąg/samochód i przyjadę prosto do Zielonej i normalnie Ci go ukradnę. Piękny jest Jak trochę podpijesz na spotkaniu to kto wie czy nie zmieni właściciela...
Kupiłem go wstanie opłakanym, ale wymontowanie werku, mycie koperty, polerowanie szkiełka i dekla , delikatne mycie tarczy bez zdejmowania wskazówek (werku też nie ruszałem) i proszę jaki efekt.
To chyba jeszcze nie widziałeś opłakanego stanu, skoro taka lekka kosmetyka pozwoliła na wspaniały efekt