W linii Worldmaster jest kilka naprawdę godnych uwagi modeli. Wielbiciele klasyki znajdą na allegro zawsze kilkanaście starych mechanicznych zegarków tej serii, o pięknej ponadczasowej linii. Mnie najbardziej podobał się duży Atlantic Worldmaster Valjoux w limitowanej edycji z okazji 120-lecia firmy. Model ref.55866.41.21 z białą tarczą i dwoma czarnymi małymi tarczami chronografu jest naprawde piekny - łączy w wyglądzie i elegancję i sportową dynamikę. Do dziś nie mogę sobie darować że „odpuściłem” ten zakup w pewnym krakowskim salonie, gdzie jeszcze był ten model, a ofertowa cena była bardzo atrakcyjna. Za trzy tygodnie pojawiła się w sklepach seria nielimitowana, i to w cenie prawie dwukrotnie wyższej.
Tak więc zrezygnowałem z tego zakupu, bo w relacji cena-jakość-marka nie wypada to najlepiej. Za 6-tys zł można jednak kupić zdecydowanie ciekawsze i bardziej prestiżowe zegarki. Ale ta wielka, masywna koperta ciągle zwracała moją uwagę, kiedy byłem w okolicach witryn Time Trend, więc poszedłem na kompromis czyli „budżetową” wersję kwarcową w nowej kopercie z ceramicznym bezelem.
Kwarcowa wersja ma ten sam design co mechaniczna, a kosztuje sporo mniej. Nie ma duszy jak powie wielu, ale kupowałem go nie dla kunsztu mechanizmu, tylko dla wyglądu.
1.

2.

Wymiary zegarka:
szerokość 44 mm / z koronką 48,6 mm / z uszami 51,30 mm
szkło 37,8 / grubość13,5 mm /
Dane techniczne:
- mechanizm kwarcowy RONDA 5040B
- godziny, minuty, sekundy, stoper do 30 min, data
- koperta ze stali szlachetnej 316L, szczotkowana i polerowana
- szkło szafirowe, średnicy 37,8 mm, jednostronny anty-refleks
- duży, dwucyfrowy czytelny datownik na 12-tej
- koronka z logo firmy
- wskazówki stalowe, indeksy stalowe naklejane z elementami fluorescencyjnymi
- pasek 22 mm, skórzany z zapięciem motylkowym 20mm ze stali polerowanej i logo
- wodoszczelność 100 m
Koperta, ze stali 316L szczotkowana i polerowana na krawędziach uszu. Potężny kawał stali, jest duża, ciężka i masywna. Zegarek produkowany od ‘09 ma dla wprawnego oka zauważalne różnice pomiędzy modelami z lat 2009 i 2010.
Model 2009 - numer referencyjny - 55460.41.xx
- pierścień (bezel) stalowy, gładki, polerowany
- skala tachymetru na wewnętrznym ukośnym pierścieniu wokół tarczy
- na tarczy logo marki w postaci cyrkla umieszczone na godz.12-tej nad datą
Modele 2010 - numer referencyjny - 55460.42.xx oraz 55460.47.xx
- bezel ze skalą tachymetru 55460.42.xx stal
- bezel ze skalą tachymetru 55460.47.xx ze spieku ceramicznego, specjalnie zmatowiony
- na tarczy na godz. 12-tej cyfry, nad datą, a logo marki w postaci cyrkla umieszczone jest na godz.4-tej
dla ciekawych więcej zdjęć i informacji na moim blogu - o tu: - - Atlantic Worldmaster - - -
3

4.

5.