Od kiedy zainteresowalem sie zegarkami troszke bardziej (a co za tym idzie trafilem na pewne forum zegarkowe) nie jestem w stanie pojac fascynacji PAMami.
Tzn. uwazam ze to ogolnie fajnie wygladajacy zegarek (i rozumiem duze zainteresowanie Marynami) jednak jak dla mnie wlasciwie roznice miedzy modelami sa czysto kosmetyczne a sam zegarek jest niesamowicie prosty (tak wiem ze sa modele z tourbillionem itp. ale mowie o podstawowych modelach). Dodatkowo do niedawna nawet w srodku nic specjalnego nie siedziala (a ten mechanizm 'in-house" jak rozumiem jest bardziej z nazwy bo po prostu zmienili pare rzeczy).
Najpierw chcialem zapytac dlaczego te zegarki sa takie drogie, ale odpowiedz na to pytanie jest banalna - ludzie chca tyle za nie placic.
Wiec moje pytanie brzmi - dlaczego ludzie sa gotowi zaplacic tyle kasy za ladny ale dosc prosty zegarek, z podstawowym mechanizmem i mocno naciagana historia. I jeszcze dodatkowo dyskutuja o niesamowitych roznicach miedzy modelami, kiedy roznice te sa czysto kosmetyczne.
Prosze o nie traktowanie tego tematu jako podstawy do pisania jak to inne forum jest zle. Temat zamieszczam tu bo domyslam sie, ze na Kizi nie dostalbym sensownej odpowiedzi bo mam maly staz i nie posiadam drogich zegarkow.
Jednak inspiracja do pytania jest glownie lektura owego forum (i WatchTime'a).