Poddałem wiwisekcji takiego oto Parnisa

Koperta i dekiel

Werk od strony datownika

Werk od strony wahnika

Tarcza awers

Tarcza rewers i szczegółu mocowania indeksów do tarczy

Pierścień centrujący

Wskazówki

Wszystkie elementy

Odkręcenie tych trzech śrubek zaznaczonych na czerwono spowoduje że cały moduł datownika zdejmiemy z mechanizmu i nie wyskoczy nam żadna sprężynka i nic się nie zgubi, uzyskamy wtedy dostęp do łożysk , beczki i pół beczki ukrytych pod modułem . Ja robiłem to późnym wieczorem i nie miałem dobrych warunków oświetleniowych do zrobienia fotki, ale przy najbliższej okazji postaram się to naprawić.

Edyta
Jedyny element na który musimy uważać po zdemontowaniu modułu to to małe pięcioramienne kółko szybkiego przerzutnika daty umiejscowione poniżej osi wałka naciągu, ono jest osadzone "luźno" na osi i po odkręceniu modułu trzeba je zdjąć bo może się zgubić.
Inne elementy na które należy zwrócić uwagę to kółko standardowego przerzutnika daty(przy 2 na datowniku) i oś wskazówki godzinowej, po zdjęciu modułu należy je także zdjąć bo nie są w tym momencie niczym zabezpieczone i przy odwróceniu werku mogą wypaść. Przy ponownym montażu mogą być założone na swoje miejsce bez konieczności zapamiętania ich poprzedniego położenia. Po zmontowaniu tarczy należy odpowiednio zamontować wskazówki, to znaczy godzinowa na 12 przy zmianie daty.