Przejrzałem już dziesiątki tematów na kilku forach. Niestety ciągle jestem w kropce.
Do jakich wniosków doszedłem:
1 raczej nie skłaniam się ku opcjom: Mako, Mako xl, Meiko Monster, 007, Steinhart
2 co by mnie interesowało (cechy):
- automat, najchętniej ze stop sekundą
- nurek (to niech te skromne 20 barów ma

- kolorystyka stonowana ukierunkowana w stronę barwy niebieskiej (coś jak w orientach mako / revolver) (odcień nie bijący po oczach generalnie)
- wzornictwo (design) umożliwiające wykorzystanie zegarka jako codziennego, w tym do pracy (dlatego też pomarańcze i żółcie odpadają

- bransoleta lub pasek nylonowy (raczej nie gumowy) lub ewentualnie do podmiany na bransoletę / pasek (może jakieś zulu/nato? zależy co by pasowało do łocza)
- cena do 1500 zł ale nie pogardzę niższą (a chętnie takową zaakceptuję)
- rozmiar ok 45 mm ze wskazaniem nawet na mniejszy
- pochodzenie, tudzież przynależność narodowo - geograficzna bez znaczenia
- zastanawiam się też, czy szyba osadzona poniżej bezela nie była by dobrym rozwiązaniem na obstukiwanie elementów konstrukcyjnych basenów

- może być zakup z zagranicy (ale szukam raczej pewnych "transportów", bo po ostatnich/wciąż aktualnych przejściach z pocztą chińską lub agentami taobao mam mieszane uczucia)
Do czego już sam doszedłem:
1 opcja gerlachowa - Sokół/Dzik. Przy czym chciałbym najpierw zobaczyć to cacko:) Tu pojawia się dodatkowa prośba - czy ktoś z szanownych posiadaczy / użytkowników Sokoła/Dzika byłby skłonny pochwalić się swoim nabytkiem gdzieś, kiedyś, za co nawet do czytelni skłonny jestem zaprosić na małe poczytanie (tu problemem jest geografia - mogę bezproblemowo dotrzeć do większych ośrodków we wschodniej PL od K2 na południe w kierunku Lulina, ewentualnie Wawa),
2 inny brany pod uwagę czasomierz to Orient M-Force, ale naczytałem się sporo bardzo negatywnych opinii o bransolecie, którą dodatkowo z uwagi na nietypowy rozmiar nie tak łatwo zastąpić (chociaż podobno 24 mm paski pasują), no i ilość napisów zamieszczonych na tarczy trochę przytłacza, nie wiem też, czy jego rozmiar nie będzie za duży,
3 podoba mi się też wzornictwo Boschettów, ale cena już nie bardzo pasuje...
4 Sumo, ale poza budżetem i może nazbyt surrealistyczny jak na codzienny.
Jak mawiał pewien pan:
To jak kumotry, pomożecie?