Czołem Kumotrowie w pierwszy dzień Świąt!
Po prośbie piszę. W końcu, w ramach prezentu otrzymałem od ojca jego prawie 36 letnia amfibię wostoka (z białą tarczą, taką jaką chce sprzedać Tara - zdjęcia real wkleję wieczorem jak odzyskam aparat)..
Zegarek styrany a chciałem go przywrócić w miarę możliwości do stanu idealnego.
W związku z tym pytanie - znacie kogoś kto pomógłby mi to uczynić? Ewentualnie może ktoś z Was podjąłby się tego zadania?
Zegar pójdzie do przeglądu zegarmistrzowskiego (Braun w Gdańsku chyba jest rozsądnym rozwiązaniem), jest na chodzie, ale na pierwszy rzut oka - wałek koronki wymaga naprawy (koronka lata na wałku w lewo i prawo, trudności z nakręceniem, a chyba powinna być na sztywno..) no i czyszczenie werku (nie podejrzewam ojca o przeglądy zegarka "do noszenia w piwnicy").
Z zewnętrznych zabiegów myślałbym o wymianie szkiełka na nowe wypukłe, czyszczenie tarczy, może relumizacja indeksów i wskazówek, uzupełnienie braku w oczku sekundowej, wymiana wkładu bezela, może polerowanie koperty. No i oczywiście zakup odpowiedniej bransolety.
Pomożecie?
Odpowiedz do tematu
: Wostok Amfibia
: Re: Wostok Amfibia
Ostatnio zmieniony przez Aronus 2011-12-25, 19:31, w całości zmieniany 1 raz
Koronka w amfibiach powinna latać. Dopóki nakręca zegarek o jest OK Baum może Ci zrobić przegląd i lumizację tarczy i wskazówek. Bezel możesz oddać do chromowania, ale chyba łatwiej poszukać jakiegoś lepszego. Pokaż zdjęcia.
P.S. Teraz dopiero doczytałem, że to chodzi o czarny bezel, to jednak chromowania nie polecam. Jest jeszcze opcja, że można założyć bezel z insertem od Seiko, ale ta opcja kosztuje koło 120 zł.
P.S. Teraz dopiero doczytałem, że to chodzi o czarny bezel, to jednak chromowania nie polecam. Jest jeszcze opcja, że można założyć bezel z insertem od Seiko, ale ta opcja kosztuje koło 120 zł.
Ostatnio zmieniony przez Aronus 2011-12-25, 19:31, w całości zmieniany 1 raz
:
Ta jest. Zdjęcia albo sie nie liczy
Krzysiek dobrze gada, jak wszystkie Krzyski
- w tych modelach koronka tak lata.
Tamw oryginale luma była ciulowa, więc jego reluminizacja to tylko dla maniaków świetlikowych. Bezel - będę testował teraz na jednym swoim malowanie farbą chromującą, zobaczymy jaki efekt.

Krzysiek dobrze gada, jak wszystkie Krzyski

Tamw oryginale luma była ciulowa, więc jego reluminizacja to tylko dla maniaków świetlikowych. Bezel - będę testował teraz na jednym swoim malowanie farbą chromującą, zobaczymy jaki efekt.
:
Ostatnio zmieniony przez chomior 2011-12-25, 18:38, w całości zmieniany 1 raz
W wersji z białą tarczą i czarnym bezelem oryginalnie sekundnik był niepomalowany i bez lumy w oczku.

Ostatnio zmieniony przez chomior 2011-12-25, 18:38, w całości zmieniany 1 raz
Facet to nie pieczarka, żeby go trzymać w ciemności i karmić gównem.
:
Ani chybi podróbka..znaczy się replika
Ostatnio zmieniony przez Monter 2011-12-25, 18:50, w całości zmieniany 1 raz
chomior napisał/a: |
W wersji z białą tarczą i czarnym bezelem oryginalnie sekundnik był niepomalowany i bez lumy w oczku.
Obrazek |
Ani chybi podróbka..znaczy się replika

Ostatnio zmieniony przez Monter 2011-12-25, 18:50, w całości zmieniany 1 raz
..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..
Wilk jest tylko jeden ! podrupkowicze...
Darmowy serwer fotek do 16 GB
:
Pewnie wersja taka i tak była bo u mnie sekundnik jest pomalowany i z lumą
Monter napisał/a: | ||
Ani chybi podróbka..znaczy się replika ![]() ![]() |
Pewnie wersja taka i tak była bo u mnie sekundnik jest pomalowany i z lumą
:
To corten jakbyś chciał dam ci nowy sekundnik do amfy. Czerwony z luminowanym oczkiem.
:
Chomik dobrze gada: każda pomalowana sekunda to podróba
A że my forum próbkarzy to też się liczy

A że my forum próbkarzy to też się liczy

:
Przepraszam za jakość - koszmarnie wyszły ale na szybko robione.
chomior - gdyby się udało doprowadzić amfę do stanu jak ta twoja - byłoby super.
Sekundnik z czerwonym oczkiem wygląda ciekawie na moje, ale skoro był też bez - zastanowie się.
Można dostać bransę do tego modelu?

chomior - gdyby się udało doprowadzić amfę do stanu jak ta twoja - byłoby super.
Sekundnik z czerwonym oczkiem wygląda ciekawie na moje, ale skoro był też bez - zastanowie się.
Można dostać bransę do tego modelu?
:
Ostatnio zmieniony przez Aronus 2011-12-26, 08:33, w całości zmieniany 1 raz
Corten ta Twoja amfa jest w świetnym stanie! Tak na prawdę wszystko co można w niej zrobić to jedynie polerka koperty i szkła. Nie poleruj bezlea, bo on jest chromowany od spodu a plastiku to strach ruszać. Poza tym bezel też jest w bardzo dobrym stanie. Przynajmniej lepszego nie dostaniesz. Tak na prawdę to polerkę koperty i szkła to możesz zrobić sam, ale to najpierw trzeba zdjąć bezel. W razie czego to Baum też Ci zrobi polerowanie koperty i szkła. Do tego modelu orginalnie opcjonalnie była bransoleta z napisam ZIM taka jak na zdjęciach:
Uploaded with ImageShack.us
Natomiast ta bransoleta może nie komponować się z Twoją amfą bo Twoja ma powierzchnię polerowana, a bransoleta jest szczotkowana i pasuje moim zdaniem do amf szczotkowanych.

Natomiast ta bransoleta może nie komponować się z Twoją amfą bo Twoja ma powierzchnię polerowana, a bransoleta jest szczotkowana i pasuje moim zdaniem do amf szczotkowanych.
Ostatnio zmieniony przez Aronus 2011-12-26, 08:33, w całości zmieniany 1 raz
:
Tak, taka co tworzy powierzchnię grubą na malowanym obiekcie i się błyszczy jak psu jaja.
corten : ta Amfa jest zachowana bardzo dobrze, i w zasadzie poza myciem i polerowaniem szkła to niewiele jej trzeba robić
Sekundnik taki ma być, a one fabryke opuszczały bez bransolet, w pudełeczku luzem. Możesz zatem dobrać dowolny kajdan 18 mm, chyba że zalezy ci na czumś z epoki ?
Santino napisał/a: |
Alamo - co to ta farba chromująca? |
Tak, taka co tworzy powierzchnię grubą na malowanym obiekcie i się błyszczy jak psu jaja.
corten : ta Amfa jest zachowana bardzo dobrze, i w zasadzie poza myciem i polerowaniem szkła to niewiele jej trzeba robić

:
corten tak jak Kumotrzy napisali amfa jest w dobrym stanie. Polerka szkła i koperty i będzie jeszcze lepiej.
:
No tak, czemu dopiero teaz sie o tym dowiedziałem
mialem to wywaliłem, a mozna było miec oryginalny komplet
Koledzy dobrze piszą- Amfa w dobrym stanie jest
Aronus napisał/a: |
Corten ta Twoja amfa jest w świetnym stanie! Tak na prawdę wszystko co można w niej zrobić to jedynie polerka koperty i szkła. Nie poleruj bezlea, bo on jest chromowany od spodu a plastiku to strach ruszać. Poza tym bezel też jest w bardzo dobrym stanie. Przynajmniej lepszego nie dostaniesz. Tak na prawdę to polerkę koperty i szkła to możesz zrobić sam, ale to najpierw trzeba zdjąć bezel. W razie czego to Baum też Ci zrobi polerowanie koperty i szkła. Do tego modelu orginalnie opcjonalnie była bransoleta z napisam ZIM taka jak na zdjęciach:
[url=http://img444.images...013.jpg]Obrazek[/URL] |
No tak, czemu dopiero teaz sie o tym dowiedziałem

Koledzy dobrze piszą- Amfa w dobrym stanie jest
..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..
:
Odpowiedz do tematu
IMO najładniejsza z Amf w całkiem niezłym stanie
.