Ciekawe, stawiałbym, że wyżej będą fakt autentyczny i wracać z powrotem
Natomiast z tym dniem dzisiejszym to nadużycie jest, bo to raczej nie pleonazm
Pleonazmem jest zwrot na dzień dzisiejszy, natomiast sformułowania w dniu dzisiejszym (wczorajszym itd.) są jak najbardziej poprawne
Odpowiedz do tematu
:
Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
русский тролль иди нахуй
:
Ostatnio zmieniony przez Woytec 2014-06-24, 11:09, w całości zmieniany 2 razy
Potocznie można tak mówić ale zamiast w dniu dzisiejszym bardziej elegancko powiedzieć po prostu dzisiaj, dziś.
Ten zwrot jest żywcem wyrwany z przemowień partyjnych jedynie słusznego ustroju
Edit
http://www.blog-wieslawa....one-1-maja-1968
Ten zwrot jest żywcem wyrwany z przemowień partyjnych jedynie słusznego ustroju
Edit
Cytat: |
Towarzysze i obywatele!
... W dniu dzisiejszym ludzie pracy w całym kraju manifestują swe poparcie dla polityki Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej i jej Komitetu Centralnego, dla programu Frontu Jedności Narodu. ... Niech żyje i umacnia się światowy front sił antyimperialistycznych! Niech żyje pokój i socjalizm! Niech żyje i rozkwita nasza socjalistyczna ojczyzna — Polska Ludowa! Niech się święci 1 Maja! |
http://www.blog-wieslawa....one-1-maja-1968
Ostatnio zmieniony przez Woytec 2014-06-24, 11:09, w całości zmieniany 2 razy
:
Z "kartka papieru" tez bym polemizowal.
Moze byc ryza papieru, zwoj papieru, ba, nawet rolka papieru; to dlaczego by nie kartka?
Pozdrawiam
Eryk
Moze byc ryza papieru, zwoj papieru, ba, nawet rolka papieru; to dlaczego by nie kartka?
Pozdrawiam
Eryk
We wrażeniu jakie wywieramy na innych, cena zegarka plasuje się tuż poniżej materiału z jakiego zrobione są nasze skarpetki.
:
Przeciwnie, w mowie potocznej to jest nadużywane i raczej nie powinno się tego stosować, natomiast może występować w oficjalnych urzedowych obwieszczeniach itp.
Chodzi mi o to, że nie jest to ewidentny błąd
Chodzi mi o to, że nie jest to ewidentny błąd
Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
русский тролль иди нахуй
:
Może i nie błąd ale strasznie to nadęte, tak jak moja małżonka
Ale w sumie masz rację, bardziej pasuje to do oficjalnego stylu przemowień czy relacji z ważnych wydarzeń
- W dniu dzisiejszym w naszym kraju odbyły się...
czy
- Uroczystość swoją obecnością zaszczycił prezydent X z małżonką...
niż w codziennej rozmowie.
Ale w sumie masz rację, bardziej pasuje to do oficjalnego stylu przemowień czy relacji z ważnych wydarzeń
- W dniu dzisiejszym w naszym kraju odbyły się...
czy
- Uroczystość swoją obecnością zaszczycił prezydent X z małżonką...
niż w codziennej rozmowie.
:
Bo kartka to tylko papieru.
Erolek napisał/a: |
Z "kartka papieru" tez bym polemizowal.
Moze byc ryza papieru, zwoj papieru, ba, nawet rolka papieru; to dlaczego by nie kartka? Pozdrawiam Eryk |
Bo kartka to tylko papieru.
Apa13 napisał/a: |
Lenistwo to cecha ludzi zaradnych. Zamiast wziac sie do dziela, wola myslec jak ulatwic sobie prace, czy ją ominąć |
:
No niby tak, ale moze byc w uzyciu jako jednostka - "kartka papieru" w odroznieniu od "ryzy papieru".
Tak sobie tylko teoryzuje.
Pozdrawiam
Eryk
Dorian06 napisał/a: |
Bo kartka to tylko papieru. |
No niby tak, ale moze byc w uzyciu jako jednostka - "kartka papieru" w odroznieniu od "ryzy papieru".
Tak sobie tylko teoryzuje.
Pozdrawiam
Eryk
We wrażeniu jakie wywieramy na innych, cena zegarka plasuje się tuż poniżej materiału z jakiego zrobione są nasze skarpetki.
:
Generalnie, chodzi też o to, że wszędzie dąży się do skrótowego wyrażania myśli, więc szybciej się mówi: dziś, dzisiaj, niż: w dniu.....tralala
Pozdrawiam
Krzysiek/Fazi64
...Ruski trollu - idi na ch.j...
:
a to coś pokazywane przez sędziego piłkarskiego to nie jest kartka? Z papieru ci ona?
Dorian06 napisał/a: | ||
a to coś pokazywane przez sędziego piłkarskiego to nie jest kartka? Z papieru ci ona?
Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
:
Pergaminu, papirusu lub innego materiału na którym da się pisać .
Dorian06 napisał/a: |
Pergaminu, papirusu lub innego materiału na którym da się pisać .
Antisocial and faceless...
:
Ostatnio zmieniony przez Szymon 2014-10-28, 19:08, w całości zmieniany 2 razy
Odpowiedz do tematu
Nie no... musze wylać żale językowo-kulinarne....
"ryż paraboliczny"
Kuffa skąd to się do wuja wzięło (wiem co jest napisane na opakowaniach, wiem i dlatego a robię)... jest to tak bezsensu jak .... nawet nie umiem porównania znaleźć
"ryż paraboliczny"
Kuffa skąd to się do wuja wzięło (wiem co jest napisane na opakowaniach, wiem i dlatego a robię)... jest to tak bezsensu jak .... nawet nie umiem porównania znaleźć
Ostatnio zmieniony przez Szymon 2014-10-28, 19:08, w całości zmieniany 2 razy