Jest taka ciekawa apka na iOS i Androida - Revolut (revolut.com).
W skrócie to wirtualne konto ala Paypal, ale z możliwością wygenerowania karty płatniczej wirtualnej za darmo albo fizycznej za 6 euro.
Oferują dla większości walut przeliczenia po kursie międzybankowym i dzieje się to automatycznie, tzn. mamy w aplikacji euro, płacimy kartą dajmy na to w JPY, to płatność zostanie rozliczona w JPY, a z naszego konta zostanie zciągnięta kwota w EUR przeliczona po kursie międzybankowym.
Problemem na razie jest doładowanie konta, bo bezprowizyjne doładowanie jest tylko w EUR i GBP za pomocą karty debetowej. Pozostałe opcje to:
- 1% prowizji za doładowanie kartą kredytową
- 3% prowizji za doładowanie w USD kartą debetową
- 4% (1% plus 3%) prowizji za doładowanie USD kartą kredytową
Pozostaje jeszcze przelew, ale to też dodatkowy koszt, bo międzynarodowy do UK.
W tym miesiącu ma zostać dodana obsługa doładowania w złotówkach, więc problem powinien się rozwiązać o ile nie dowalą dużej prowizji. W tej chwili najtańsza opcja doładowania, to konto walutowe w EUR/GBP + debetówka do konta i zakup waluty w kantorze internetowym.
Jak na razie założyłem tam konto, doładowałem z karty debetowej EUR i wygenerowałem wirtualną kartą. Wszystko za pomocą kilku klinknięć bez dodatkowych kosztów. Dodałem nową kartę do paypala. Teraz tylko trzeba coś wypatrzeć do kupienia w ramach testów.
Zastanawiam się jeszcze nad kartą fizyczną, ale nie jestem pewien,czy jest mi potrzebna do płacenia w sklepach fizycznych i wypłat w bankomatach (do 200eur/msc bez prowizji, potem 0,5%).
Ogólnie wydaje mi się, że warto, bo obecny kurs USD w Paypalu to 4,05zł za 1 USD, a w Revolut 3.88, więc zawsze to na pasek do zegarka zostanie.
Odpowiedz do tematu
: Revolut - sposób na płatności w obcych w walutach
:
Też mam, jakoś nie było jeszcze okazji skorzystać
Paypal mnie w..nerwił ostatnio swoimi złodziejskimi stawkami przewalutowań gorszymi niż na karcie kredytowej, więc każda konkurencja mile widziana.
Paypal mnie w..nerwił ostatnio swoimi złodziejskimi stawkami przewalutowań gorszymi niż na karcie kredytowej, więc każda konkurencja mile widziana.
A wristwatch plays a very important role for a true gentleman. As he lifts the watch in front of his face to apparently check the time - he can also surreptitiously use his other hand to make sure his fly zip is closed.
:
Właśnie zaktualizowałem aplikację - została dodana obsługa złotówek jako waluty bazowej, tzn. można doładować złotówki kartą debetową, a potem już płacić kartą Revolut we właściwie dowolnej walucie bez dodatkowych prowizji.
:
Wiele bankow ma darmowe przelewy miedzynarodowe, np Alior
Dzieki za cynk, byc moze skorzystam.
machlo napisał/a: |
Pozostaje jeszcze przelew, ale to też dodatkowy koszt, bo międzynarodowy do UK. |
Wiele bankow ma darmowe przelewy miedzynarodowe, np Alior
Dzieki za cynk, byc moze skorzystam.
:
Teraz to nie opyla się bawić w przelewy, bo nawet jak za darmo to trochę czasu to trwa zanim dojdzie kasa. IMOH najsensowniejsza opcja to karta debetowa PLN -> konto w Revolut -> płatność kartą Revolut bezpośrednio albo przez Paypala w walucie sprzedawcy.
:
Revolut przetestowany, doładowanie złotówkami z karty debetowej za darmo, zakup na Amazon UK po kursie 1 GBP = 4,9092 PLN. Kurs średni NBP na dziś 4,9054. Jest dobrze!
A wristwatch plays a very important role for a true gentleman. As he lifts the watch in front of his face to apparently check the time - he can also surreptitiously use his other hand to make sure his fly zip is closed.
:
Rowniez przetestowalem. Doladowalem konto zwykla debetowka - zero prowizji. Wygenerowalem wirtualna karte rowniez za darmo. Troche srednio podoba mi sie koniecznosc wysylania skanu dokumentu tozsamosci, ale to bylo do przewidzenia.
W kazdym razie dulary moge dzisiaj kupowac po 3,73 a nie 3,91 jak na PP
W kazdym razie dulary moge dzisiaj kupowac po 3,73 a nie 3,91 jak na PP
:
Dziś przyszła fizyczna karta Revoluta - Mastercard prepaid. Będzie trzeba przetestować w sklepie stacjonarnym.
:
Tez macie limit 250zl doladowania dziennie? Chce wplacic wieksza kwote i nie moge, musze cykac po 250zl na dobe
[ Dodano: 2017-05-27, 17:46 ]
Edit: doladowuje debetowka,
[ Dodano: 2017-05-27, 17:46 ]
Edit: doladowuje debetowka,
:
Hmm, złotówki tylko raz doładowałem za 50zł, ale euro spokojnie wskoczyło za 310euro (z debetowej mBanku w euro). A masz zweryfikowane konto - tzn. "more" --> "profile" --> "Verification & limits"?
:
Tak, mam zweryfikowane. W necie znalazlem, ze z czasem zwiekszaja dzienny limit tylko trzeba regularnie korzystac
:
Też płaciłem i też mam limit 250 zł. Mam nadzieję, że z czasem się zwiększy bo na dwa dni musiałem doładowywać konto
Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem...
:
A to ciekawostka. Spróbuję przelać sobie większą kwotę w PLN i zobaczę, czy mam blokadę.
[ Dodano: 2017-05-27, 23:20 ]
BTW. tak głupio spytam - a dobrze macie ustalone limity na debetówce?
[ Dodano: 2017-05-27, 23:20 ]
BTW. tak głupio spytam - a dobrze macie ustalone limity na debetówce?
:
Limit dzienny na karcie mam kilkadziesiąt razy wyższy, wiec to nie to na bank.
:
Odpowiedz do tematu
Przed chwilą bez problemu załadowałem 300zł z karty Mastercard debetowej w mBanku na swoje konto w Revolut. Dziwne, że u Was jest jakieś ograniczenie. A może nie macie zweryfikowanej karty debetowej w aplikacji - trzeba tam z ekranu topup kliknąć w ustawienia gdzieś, ale już nie pamiętam dokładnie. Potem przepisuje się kod, który jest na liście transakcji w banku.